Tuesday, October 21, 2008

Doakan Yan

Ako dapat sms dari Yan pada hari raya kedua. Ako masih kat kampung Cik Lelabah lagi, kat sana line teruk sangat². Kalau tiba² ada line, ko kene tegak je tak leh gerak².. haihhh.. kekekeke...
Ako kopipes dari forum :

kengkawan.... nak cerita pon sebak rasanye nih.. bukan saja nak hebah2kan, mahupon nak mengaibkan mana2 pihak..cuma simpati ngan nasib kawan baik saya ni..

sebenarnye kes yan ni mcm ni

masa 2nd day raya haritu..
yan kena cirit birit dr pukul 2pagi sampai pukul 6pagi.. oleh kerana tak larat sampai tak bleh bangun..kesian.. dlm masa yg sama..tetiba je perot dia plak mengeras. & membengkak cam org pregnant 5 bulan katanye..
so pagi tu husband yan terus bawak ke ER di hospital jengka..sambil yan menahan saket perot..
sampai di hospital jengka, dokter yang bertugas tu bersikap acuh tak acuh..maklom la raya kan.. bila diperiksa yan cuma disahkan pregnant 3minggu dan kena kencing kotor..yan dibenarkan pulang dlm keadaan saket tu..bersama ubat2.. tapi takde tindakan pada perot yg mengeras tu..

raya ke 3..
yan tetiba bleeding..tapi dia tak gi hospital pon..cuma rehat dikampung..


cuma pada 7 oct..
yan diserang saket perot yg teruk...sampai pitam..pastu kebetulan takde org kat ofis.. call husband doh antar ke hospital.. dlm saket2 tu dia mengesot dr biliknye ke pintu depan..ish kesian..nak cite pon tak reti sgt..
hospital paling dekat cuma sjmc.. so bila masuk ER..dia terus ditahan.. dokter pakar sahkan yan kena pergnant luar rahim.. pemeriksaan dr tu lagi.. sahkan yan kena buat pembedahan secepat mungkin takut saluran tuib fallopio nye pecah.. dan perot yg mengeras dan membengkak tu adalah akibat saluran darah nye yg tersumbat.. so dgn takde pilihan..yan redha utk terus di operate (emergency) kerana kalau lambat boleh bawa maut..walaupon kosnye terlalu mahal..

bila zam dan zihan sampai kat sjmc ptg tu kesian tgk yan..lemah sangat dia..ye lah dgn tak mkn drpagi..tahan sakit lagi..kemudian terus kena puasa semlman.. byk gilee tgk darah yg ditakung kluar (dr perot yan) akibat saluran yg tersumbat tu... walaupon baby tak dpt diselamatkan..tapi syukur yan selamat.. dan dr pakar kata tiub nye kedua2 masih ada.. tak payah dibuang cuma rosak sket.. dan akan pulih sket demi sket

bila dah kluar hospital..yan balik ke jengka utk berehat.. tetiba kami dpt tau semalam.. yan masih bleeding.. mungkin juga perot nya saket balik..
dia di hantar ke hospital termerloh pula utk dioperate skali lagi..dan hospital dapati tiub nye membengkak pulak akhirnye satu tiub fallopio di buang juga..hai..sian sungguh..pape pon kami doakan yan tabah..dan cepat sembuh.. berat mata memandang berat lagi bahu memikul..

Alhamdulillah, Yan makin sehat dah.. Takleh kenang ako call Yan malam tu, ako tak dapat tahan rasa sebak, takot betol sesuatu terjadi.. Sekarang ni, bukak buku baru, tutop buku lama. Kami kawan² sentiasa sayang kat ko Yan.

** Tapi ko dah insap kan skang ni.. emmm rugi le.. kekekeke..

4 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

yanz pcm ker bulan .. geng2 korang kan stujes nie ..apa2 salam dari kami disini .. moga yan tabah ..kuatkan semangat ..tabahkan hati yer

bulan said...

haah diana, yanz pcm, diana lama xmasok pcm kot, xtau citer ek...

MummyLana said...

sian ko yan..

aku syg ko.walaupun ko dalam keadaan camne skalipun,kasih syg aku terhadap ko,ttp utuh,ibarat cinta si beruang kutub..ekkeke..

masviona said...

sukernye dpt baby baru..:)terasa macam nak pregnant skrang jugak