Thursday, January 15, 2015

Check up dengan Dr Fauziah

13 haribulan haritu kakak g checkup kat Ampang Puteri. 

Gynea kakak namanya Dr Fauziah Hasan. 
Masa Sebi suruh kakak google pakar O&G tu, memang keluar lah nama beliau, dan memang ramai yang suka dokter ni. Jadi kakak yang tiada experience ni, hanya berserah kepada Allah sahaja. 

Tapi kakak ni memang paranoid, sebelum appointment kakak tu, kakak google lagi tentang Ampang Puteri dan Dr ni, banyak pulak rungutan yang kakak dapat, padahal sebelum tu kakak yang google sendiri dan pilih sendiri. 

Bak kata Sebi, kalau ko nak ikot sangat apa orang kata, ko beranak homebirth je la Kok Ana. Kahkahkah.. Ok lega sikit bila kakak dah cerita dengan kawan-kawan kakak. Jadi kakak proceed je pergi Ampang Puteri. 

Kakak memang dah sedia dari segi mental dan fizikal untuk menunggu sebab dari pembacaan kakak, Dr ni sangat popular, klinik dia sentiasa penuh, masak lah menunggu. Jadi memang betul. dekat nak 2 jam juga kakak menunggu, dah gaya g Klinik Kerajaan gitiew. Tapi takpelah, dah kakak yang pilih, takyah lah nak merungut rangat sangat kan. Bila nama kakak kena panggil je, lega, dan semua sampah sampah yang kakak baca semalamnya tu terbang bagai angin lalu. Alhamdulillah Dr Fauziah sangat baik, motherly sangat, tu yang penting. So kakak tanya beliau what do and don't (ihsan soalan Sebi juga) hahaha.. 

Nothing much katanya, just eat a healthy food, no cats, drink a lot of water, bla bla.. So kakak tanya beliau, saya bantai je Dokter minom susu apa-apa pun, saya tak minum Anmum ke apa. Tapi hari-hari saya makan 3 biji kurma, kismis tak kira. Gelak Dokter tu,  ehh its okay katanya, janji susu, bukan susu pekat sudah! Hahahaha.. Kurma is good, raisin pon good katanya.

Jadi dia suruh kakak baring nak tengok perot kakak. Seronok tengok baby masa dia scan, dia terangkan mana kepala, mana jantung, mana tangan, mana kaki, badan dia yang panjang. Masa tengok tu, nampak kaki kecik dia tengah laju menendang. Dokter cakap amboi kemain awak ni, tendang2 ya, tengok pon dah tau ni boy or girl. Hahahaha..

Suami sangat happy, kemain focus masa dokter tengah terangkan tu. Memang takdela nak amik gambar ke video bagai. 

So alhamdulillah, Allah permudahkan urusan yang satu ni. 

Ada juga pendapat yang kata lebih baik bersalin kat Hospital Kerajaan dari swasta. Kakak bukan memperlekehkan Hospital Kerajaan, tidak, bagus je. Cuma ini adalah pendapat kakak sendiri. Sebenarnya concern kakak dan suami adalah kami ingin Dokter perempuan. Lagi pula, kebetulan office suami memang cover kakak. Jadi dah ada kemudahan apa salahnya kami gunakan. 

Ada orang kata kat kakak, umur kakak dah lanjut, nanti esok2 kalau ada hal, swasta akan tolak kat kerajaan juga, nanti orang hospital kerajaan takkan layan kakak, sebabnya at the first place kakak nak beranak kat swasta, jadi deme biarkan kakak beranak sorang2. Gitiew. Seram tak dengor? Hahahaha..

Macam ginilah, kakak kan, sebenarnya apa saja yang korang kongsikan, kakak berterima kasih. Cuma jangan lah terlalu takut2kan kakak. Lagi satu buat pembacaan ke apa terlebih dulu, malu je kalau apa yang kamu sharekan tu tak betul. Dan pada pendapat kakak sendiri, apa yang akak nak buat, kakak cari redha Allah, at the end of the day, sekalipun kakak bersalin kat mana-mana, kalau Allah berkehendakan jadi macam tu, makanya macam tu lah. Kakak suami isteri memang serahkah semua pada Allah. Allah ada. Allah jaga kami.

Apa-apa pun terima kasih tau share info2 kat kakak. Ada je kawan-kawan yang share info bagus2. Mana yang elok kakak terima dan amalkan. 

Terima kasih tau!!



 


4 comments:

AdanyaKauUntukku said...

mmmmm...
Dr Fauziah.....
akak ada pengalaman dengan dia..
dia ni jugak Gynae Che Ta kan.....

mau tau cerita..ha ha ha...

akak setuju dengan pendapat awak..
kenapa tak plih hospital kerajaan??
sbb company cover swasta..jadi gunakan kemudahan yang ada..

tapi untuk pengetahuan awak
dengan Dr Fauziah nieH..awak kena tanyaaaaaaaaaaaaaaaaaa..sbb dia sangat pakar....jangan berdiam diri :)

pastu....macam company akak dia ada limit untuk cover bersalin nieH....so awak kena deal baik2..takot budget dia..wallaweiii.....tapi if company awak tak de limit..awak belasah je service dia.....

so far akak tak de problem dengan Dr Fauziah kecuali klinik dia terlalu bz..ada kemungkinan dia tak sambut baby awak sebab bz..ha hah a...pastu fees dia..agak wow sikit sebab terlalu pakar kannn.....

dan pastinya...kalau awak bersalin dengan dia..awak akan dapat bilik bersalin yang paling luas seantero dunia dannnnn......ehh panjang pulak ye..nanti lah kite chat chat

saya tak tipu!!nina the mummy said...

jangan dengar sangat 'ape orang lain kata' do what you feel suits you the most...gud luck!!

celap sinkelair said...

sapa sebi tu? mesti cantik orangnya kan kakak?

Raziah Zakaria said...

salam bulan...
ist of all...tahniahh...wahhh...bestnyaa...
jgn dgr sgt citer negatif masa peknen ye...
take care ye...

(mama dania saffiya) pcm

ps: apa fb?