Tuesday, January 6, 2015

Reaksi Pertama Kali

 Assalammualaikum 

15 November 2014 



 Pertama tamanya, period memang ada masalah, tak heavy flow, keluarnya sikit-sikit. Bila dah masuk 2 bulan macamtu, hati ini terdetik juga, eh ada apa masalah? nak monopose ke aku ni?. Serious okeh, itu adalah gambaran pertama yang keluar dari fikiran kakak.

Tapi kakak meneruskan kehidupan kakak seperti biasa, sampailah kakak beli perfume dari Arab kata budak office kakak. Perghh wangi lain macam bau dia, so kakak belikan satu untuk kakak, satu untuk suami kakak, dan minyak wangi ala2 atar satu untuk abah mertua kakak. Pakailah kakak perfume tersebut cukup untuk 2 hari dan kakak terasa busuk menyengat sampai nak montah. Ini serious.! Kakak dah pelik, bila turun bawah pon, kakak tak boleh bau perfume yang dipakai oleh kawan office akak tadi, suami kakak pon kakak suruh berhenti pakai, kakak rasa nak nangis sebab nak montah. Kakak rasa ridiculous sangat perasaan kakak yang satu ni. 

Untuk pengetahuan, kakak memang ada spare pregnancy test dirumah. Jadi 15 Nov tu selepas kakak berjimba ria dengan kawan kakak seharian suntuk sebab suami kakak kerja, balik rumah kakak sambar pregnancy test kakak dan kakak cuba. Kakak biar situ dan kakak pergi sembahyang Magrib.  Lepas Magrib tak sempat ngaji tak sempat apa, kakak cabut segala telekong terkocoh-koconh kakak ke bilik air sebab nak terkencen. Kakak memang ada perasan yang kakak tak boleh tahan kencen masatu. Terus kakak tengok pregnancy test tadi. Benda digital, jadi kakak nampak 'not pregnant'. Kakak pon ok la, tapi kakak perasaan 3+, kakak macam eh apa ni? Tengok betul-betul, macam yang tertera kat gambar atas tu lah. Kakak menjerit, suami kakak kocoh-kocoh mendapatkan kakak. Lantas kakak tunjukkan benda tu kat beliau. 

Reaksi kami?

Masuk bilik baring atas katil tangan atas dahi. Dalam 15 minit ada kot. krik krik krik senyap sunyi.

Kakak bangun!

Kakak perlu bagitau kawan-kawan kakak. Lantas kakak bagitau Yan, Syerah, Sebi dan Eryn. Syerah call kakak sambil menangis menggogoi-gogoi. Terkejot kakak okeh! Kot kena deraan fizikal ke kan. Rupanya happy. Tapi kakak tak berapa rasa happy lagi ni sebab tak pasti.

Esoknya hari Ahad Bos kakak ajak datang office gotong royong buat bubur asyura. Kakak tolong hiris-hiris bawang dan carik-carikkan daging jah, pukul 12 jah kakak cabot nak pergi Klinik. Kakak pergi klinik Idzham je kat Melawati. Yang ada pula cuma dokter lelaki, alahai.. Tapi dia tak check pon, dia kata Clear Blue ni is 90% accurate, you pregnant ni, kalau you tak percaya jom kita test lagi sekali. So check le kakak lagi sekali. Confirmed! Double line. Takde ubat ke vitamin ke, takda scanning ke apa, sebab dokter lelaki, dia pon tak buat. jadi dia suruh datang balik next weeeknya untuk jumpa dengan Dr Siti.

Kakak dapat juga berjumpa dengan Dokter Siti yang kakak rasa kena belajar senyum, motherly dan lain-lain sifat yang menyenangkan. Maaf, kakak dah biasa dengan Klinik Idzham dekat Taman Kosas Ampang since kakak kecik. Semua dokter2 kat sana sangat baik. Bukan kakak kata Dokter Siti tak baik, baik je, cuma dia takde sifat2 yang kakak sebutkan tadi. Dia ajak kakak buat scan, ntah apa dia cakap pon kakak tak tau suara tak dengar atau kakak yang tuli. Tapi bila dia kata ini your baby heart beat kakak terus menangis kat situ. Serious kakak sebak. 

Lepas tu terus duduk balik no further explanation, tanya soalan pon jawapan tak menggembirakan, Dokter, this is my first baby after the long 8 years okeh! tapi cuma mampu cakap dalam hati je la. Lepas tu ambil vitamin, dia bagi folic asic dan obimin. Kaunter ubat pon, alahai.. Tolong pegi tengok Klinik Idzham kat Kosas macamana, ramah tamah semuanya. Maaflah, memang takmau datang yang kat Melawati tu dah! 


Rutin baru. Dah habis pon.



5 comments:

Murni said...

TAHNIAH!!!

Anonymous said...

Tahniah Bulan. Jaga diri baik2 tau. Moga semuanya selamat hingga saat yang sepatutnya. Kite juga tumpang seronok. Happy for u

shiemz said...

BULANNNN!!! TAHNIAHHHHHHH!! AKHIRNYAAAAA... ALLAH SWT BAGI JUGAK REZKI ANAK UTK HANG. ALHAMDULILLAH>.. TAKE CAREEE...

Miss Moon said...

tahniah buat Bulan n Ujang

Bulan meh sini nak big hug sket .....im so happy for u dear

take care tau n makan semua makanan berkhasiat ya ...jgn buat kije berat2 angkat benda berat n apa apa la yg berat berat hahahhaha

jgn stress stress sebab u should be very happy

alamakkkk napa kak moon plak yg duh sengeh happy nih ..

Alhamdulillah

AdanyaKauUntukku said...

alhamdulillahhhh....akak sukaaaaaaaaaaaaa sangat Ana.....alhamdulillah....