Tuesday, May 6, 2008

Naik²!!! Cokit, Ampang Park, Ampang Point!!!


Last week rasanya bawak balik ako punya beg hijau kat opis ni ha. Dalam tu memacam ada, maksudnya, kertas warna, bunga², macam² la, bawak balik la, pasal nak buat paper bag, bukak² tengok ade satu sampul kembung dalamnya ada ini... Huhuhuhu.. Ako rasa ramai diluar sana masih ingat pada tiket bas ni.. Terjerit sekejap tengok mendalah nih, bukan la hobi, cumanya tidak disengajakan buleh tersimpan.. Sangat² teruja occay.. Walaupun ia tidak semahal barangan "antik" tapi cukop tinggi nilainya pada ako.. Moh imbas balik zaman² naik bas dulu..

Ako selalu naik bas panjang, apa nama bas tu, bas Leng Seng kalau tak silap ako, merah ijo ke kalernya.. hurmm.. Ako ni memang tak alert pada persekitaran, tak heran ler mak ako tanya "adik, kedai Dewi bukak tak?" tak pasan jek ako selalu jawab.. kekeke.. Balik pada citer bas tadi, korang nampak tak tiket warna kunen tu 30sen, masa tu 30 sen lepas ke Ampang Point dan Ampang Park pon maseh 30 sen kalau tak silap ako, iskhh.. tapi tu dah lama giler, ako pon tak pasan sangat, yang kaler ceklat 35 sen tuh pon ako tak tau mana destinasi ako. Zaman tambang bas dah naik, tiket kaler merah 40 sen ke Ampang Point tak silap ako, 50 sen kaler ijo tuh ke Ampang Park, 55 sen kaler pepel sama 60 sen kaler biru tuh tak tau mana ako p.. haaa ni banyak, 65 sen kaler pepel tak pepel laa, benti kat Jalan Silang, tetiap Sabtu & Ahad naik bas benti kat Jalan Silang pasal tusyen.. kekeke.. iskhh.. hari Ahad takot gak turon Jalan Silang tuh, ramai pendatang katanya.. sumpah, udah macam ako menumpang negara deme occay.. dok usha kita ataih bawah.. uuuuuu.. takot... Pastu kaler kelabu taik henjen rege 70 sen, pepel lagikkk rege 75 sen, shocking pink 90 sen dan ceklat rege 95 sen tuh, ako tak tau mana ako pi, lagi pon tak banyak koleksi ako, rasa²nya, tak selalu pegi le tuh, mau sekali dua jek...


Tiket Bas Mini ako tak berapa banyak simpan, tapi ada la jugak.. Ako benonya nyampah betol naik bas mini nih dulu, walaupon laju giler, ako suka naik bas laju² nih, cepat sampai, takdele belia beno bawak bas, cm Intrakota, adoiiyaiiii, gaya nak bawak anak g bersiar² kat Taman kaedahnya.. Tapi satu ler Bas Mini nih, sangat ler macam ikan sadin, selagi buleh sumbat, sumbat.. penah ako terbaca lawak kat Majalah Ujang dulu² oleh Kartunis Bijan kalau tak silap ako, Konduktor tu soh orang naik naik naik, sampai dianya dah naik ke bumbung bas.. kekeke.. Memang kene betul situasi tuh.. sangat menyampah occay!!. Dengan bau²an yang sangat mendera idong ako, belom kene time bulan puasa, ako selalu turon dulu sebelom sampai kat stesen yg patot ako turon, sunggoh tak tahan nak muntah.. Tapi apa² pon "ako suka naik bas" teringat iklan mende ntah yang budak pompuan tu "saya suka naik bas".. kekeke.. Masa silih berganti, bas Leng Seng tuh dah takde, yang ade kat kawasan umah ako, Intrakota sama Metrobus, ako suka lagik naik Metrobus, pasalnya... cepat!!!, biorle naik atas divider bagai, rock seyy.. kekeke.. janji ako cepat sampai, kot naik Intrakota kepala otak ako jadik sewel, teramatlah Belia 4B.. Ikshh.. Cumanya Metrobus ni satu ler masalahnya.. iskhh.. suka na benti dari satu stesen ke satu stesen punye le lama, adoiiiyaiiii...


Ako penah kene suruh turun bas diatas kecabolan mulot ako yang tak berapa nak munggil nih.. kekeke.. udah ako naik bas dari Jalan Silang, nak g keje kat Jalan Ampang, 15 menet kat situ dok vroom vroomm.. wak lu la!!! tak jalan².. ako cakap kat brader konduktor tuh, "bang saya nak g kerja, bukan nak p jenjalan". Brader tuh jawab, "suka naik, tak suka turun.. naik bas lain". cess.. eksyen, mementang ako takde pilihan.. kekeke.. benanya ako takot² gak tuh, tu pasal tak turun.. Ada sekali tuh ako tekan loceng kat Corus Hotel (dulu² Ming Court Hotel), ako kene turon situ ler, dekat kan, dia tak benti, kojaqqqqqqq... dia benti kat Ampang Park!! Huh!!! Ako dengan gangsternye dok turon tangga bas sambil hentak² kaki terkeluar lak dari mulot ako "bodoooooo lah driver bas nih, bingai!!!!" sambil tangan ako ketok pintu bas.. kekeke.. gangster le sangat.. kekeke.. nak tau, sebulan lebey ako tak naik Metrobus, udah lega, udah tak marah, tetiba takot pulak, mana le tau dia cam muka ako.. huhuhuh.. takotttt... Terpaksa la mengadapkan diri naik bas yang suka bersiar² ittiew.. Intrakota.. kekeke.. Sekarang dah tak ingat dah nak naik bas, ada zon² plak skang nih, bayo RM2, pegi balik le cmgitu, kene simpan tiket, klo nak balik kene tunjuk tiket, takyah bayo dah, dalam bandar le, taman ler.. ntah.. mmg jadik kera sumbang skang... Tapi kalau sekitar KL kalau² terdesak, insyaAllah.. selamat, tak sesat kot..

Ok sampai disini saja.. salam untuk semua dengan ucapan "saya suka naik bas".. chiowww!!!

1 comment:

ezrina said...

Dik Bulan... suka tgk koleksi tiket bas yg color2 tu...
lamanya tak naik bas..dulu2 akak suka gak kumpul...
tp syg...ntah mana2 ntah...