Friday, August 13, 2010

Menu Hari 2

Simple jek, kat rumah memang bekalan binatang semua habis, hajat hati nak singgah kedai untuk beli apa yang patut, tapi hujan lebat sangat, terus suruh abang teksi hantar ke rumah terus. Saya menggunakan kretiviti saya sebaik mungkin, yang ada cuma sardin, cili padi, kunyit hidup.. Bantai ler masak gulai lemak sadin (dalam tin), dengan serai takde, dengan daun kunyit takde.. ekeke.. Tapi turn up sedap juga.. Jadik la bagi kami-kami yang bekerja nih.. itu jelah lauk santapan kami.. ekeke


Untuk penambahan saya goreng ikan rebus yang Yan bagi tempoh hari, goreng garing-garing perah asam limau. En suami saya balik seperti biasa pada bulan puasa ini.. arghhh.. tertekan saya, bukan saya tak buleh balik sendiri tapi barang banyak nak beli.. huhuhu.. takpe, tunggu weekend ini..


Oh ya, selepas siap berkemas semua-semua, saya masak Creme Caremel, resepinya saya ikut Fara Othman, tapi adalah derhaka sikit, kemain derhaka tiru perkataan Abg Mat Gebu.. ekekeke


Bahan-bahan :
1 tin susu cair (pakai susu segar pon boleh kot ek?)
5 biji telor
5 sudu besar gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
5 sudu besar gula pasir
2 sudu air

Cara-cara:


1. Masak gula dengan api perlahan, apabila sedikit kuning masukkan dua sudu air. Masak sehingga cair pastu tutup api..(kacau tanpa henti ye)

Haa part ni lah yang saya derhaka. Saya buat teros je masokkan gula dalam loyang, tengok dah kuning-kuning sikit saya masokkan air sikit sikit, api pelan, saya tak kacau sebab saya tengok kat cenel AFC chef² tuh tak pernah kacau kalau buat karemel.. *okeh poyo* kekeke.. masing² le ye




Haaa tengok kaler dia tukor dah kan..


Dah siap, letak tepi sat.


2. Blend telor+gula caster (Bahan A)


3. Panaskan susu cair dan esen vanilla. Dalam dua minit (Bahan B)




4. Campurkan bahan A + B, gaul sebati, tuang kedalam loyang.
5. Tutup dengan dua lapisan alluminium foil, kukus selama 40minit..
6. Sudah masak biar 5 minit baru buka alluminium foil, sejok tuang dalam bekas & masok peti sejok.







Sekian resepi gedik dari saya hari ini..



6 comments:

sebi_mocel said...

bila nak bagi saya

miloais said...

rajin memamasak
bila nak undang akak makan2.. berbuka kat umah???
[dah berapa kali tanya neh... konpem kita ni tetamu tak kan diundang... huhuhuhu]

nizamsani said...

hebat.

Bulan said...

sebi mocel, nnti p kontan akak bwk ye.. kekeke

kak suuuuuuuuuuuuu.. huwaaa jgn ckp mcmtuh, ni mkn laki bini je nih kak, idak le proper, segan nk ajak mai umah.. huhuhu..

niji mana ade hebat.. kekeek

ZuNas77 said...

Ya Allah..nampak mudah dan senang bila awak buat entry bergambar mcm ni. saya dok la study recipe tak paham2 gak..hahaha..okeh..akan saya try buat weekend nih. Tapi saya gedik nak gak en somi beli pengukus. sbb takut piyok nasi meletop tak makan nasik nanti. hahahahaha...

nampak sedapppp sgt tu Bulan..tertelan2 lior dah nih..

Bulan said...

hahaha.. saje gedik amik gmbr, cik laki malas nak melayan.. uhukk.. ehh semlm saya p giant, ade juai pengukus 69.00 ke 59.90, kekeke.. saya pon igt nk kene beli gak 1, silap² hari bulan mmg melecor tgn.. kekeke