Friday, August 5, 2011

Dia Sudah Tiada Part 5

4 minggu - separuh nyawaku pergi..

Kalau ingat-ingatkan mak memang kelakar, mak ni suka memberi, kalau kami anak-anak p umah dia, mesti ada je buah tangan akan biwa pulang, tak de le buah tangan intan berlian, tapi kalau pemberian mak tuh, biji asam jawa pon amat berharga pada aku.. kekeke..

Kadang-kadang tuh dah siap la tepi pintu, dengan sabun lux 3 biji, sabun fab ketul 3 biji, sabun coci kain amway satu bekas plastik, kemain ler konon kabo serbuk coci amway tuh beri kuasa keputihan yang luar biasa, hahaha, kalau dah pemalas lipas macam aku, tarok le sabun coci brand apa pon, kelabu jah jadinya, so maknanya, tiap baju putih aku, memang aku bawak balik omah mak tompang mak coci, tangan superwoman.. hahaha.. giler tak malu soh mak basuh baju..

Satu lagi kalau butang baju macam longgar, memang mintak tolong mak jahit, selalunya mak akan sembor le aku dulu "dah berlaki pon suroh aku jugak!" sambil senyom-senyom.. hahahaha..

Korang tau tak, mak aku lada hitam tuh, tumbuk nih siap-siap, tarok dalam bekas plastik, kasik aku, dengan asam keping, asam jawa, bawang putih, halia, bawang merah, bawang besar, sambal siap masak hah, semua siap, mak kata "ni semua aku dah buatkan, kalau malas nak masak jugak, tak tau le kamu adik" kekeke.. masalah aku bukan le malas sangat, aku takde masa, aku pon nak berehat jugak, tuntutan kerja membataskan waktu.. kekeke

Kadang-kadang dah takde sangat benda nak kasi contohnya esok pagi-pagi aku teros ke office malam sebelumnya tido rumah mak, mak akan bagi jugak-jugak sabon lux 3 ketoi, selalu aku akan cakap, tak payah la mak, berat nih, mak simpan la, orang malas la nak bawak.. ada satu haritu, dia masukkan je dalam bag aku, aku sampai-sampai office, tengok ade sabun lux, astaga mak.. gelak-gelak aku kat office.. adoila..

Mak kan, kalau dia tengah sebok-sebok masak kat dapor, tengah goreng cekodok ke apa, kitaorang kadang-kadang lepak depan tengok tv *mak tak suka rarmai-ramai kat dapor, kerja jadi 10 jam katanya* hahaha.. nanti dia suroh "bukak mulot bukak mulot" sambil suap cekodok kat mulot kita.. hahaha..

Pastu mak kan, kalau dia tau anak-anak nak datang, masak kemain banyak, macam ada 3 4 family, hahaha.. nanti dia kata, senang kamu nak bawak balik, Kak As nya pon bawak balik, senang dah tak payah susah-susah, kiranya, makan tu makan, tapau tu tapau, bab tapau tuh unik sikit, dia letak dalam bekas plastik atau tupperware, pastu dia ikat dengan getah, pastu masok dalam plastik, ikat ketat-ketat, masok lagi dalam beg plastik, takot tumpah katanya, kami nih, memang terikot-ikot la, kakak ipar aku pon sama, bungkus lauk ke aku dah gaya mak dah.. hahahaha..


*** mak, kenapa mak tak pernah hadir pon dalam mimipi adik.. adik tunggu mak dah nak 4 minggu mak.. mak marah adik ke?...



9 comments:

eus said...

pertanyaan k'ana tu memilukan.. T____T

syanasaid said...

Ya Allah sebak aku baca
blom smp masa mak ko dtg dlm mimpi tu
sabar ye..

Bulan said...

eus & syana ~ lama sangat menunggu.. kekekeke..

mummy aryan syamil said...

kak...
arwah sbj wehh cm arwah mak aku,ikat ketat2 siap ngn getah bagai kan,aku pun lmbt die dtg dlm mimpi kak..ade skali ms aku nanges2 cite kt laki aku,rindu le kat mak,mlm tu die dtg,ngn telekung putih,pandang aku senyum je kak..really,ilang rs rindu kt die..hwuaaa apsal air mata aku nk meleleh ni...

Bulan said...

shiera, rindu tuh biasalah kan, ini bukan lah kerana nak meratap hiba ke apa, just saja suka-suka nak ingat balik memory lama2 dengan dia, tu je.. kekeke.. jgn pulak ade yg kata aku meratap hiba! AWAS! hahaha.. takpelah shiera sabarlah ya..

ZuNas77 said...

kekeke..arwah mak awak ni kelakar orangnya yer..

sy rasa peel arwah suka bagi2 barang if anak2 or sapa2 dtg sbb nak org tu bwk something dari rumah dia. Saya pernah terbaca satu article ustaz tu ckp org dtg rumah kan merahmati rumah kita. Kasi makan, minum secukupnya..dan bagilah buah tangan walau apa pun barang tu. Kira tak kisah la nak bg apa2 janji org tu bawak balik something dari umah kita..kekeke..

Sabar yer...saya pun dah setahun belum pernah mak dtg dlm mimpi. Slalu mimpi mak bila teringat2 kenangan dgn mak. Tp mimpi2 sy kena pukul dgn rotan. So saya anggap itu bkn "mak melawat". itu mainan tido...hahahaha

Bulan said...

ekekeke.. itulah mulan, dia mcam filem pulak, berputar2, kalau takde org borak2 dengan saya, mcm senyap je, ye lah kdg2 naik kereta tuh sama suami, ade juga masa melayan perasaan masing2, masatu mesti mcm filem, putar2 balik.. kekeke.. tapi seronok igt2 balik, kelako.. kekeke..

haah, smlm kakak ipar saya pon kata dia xpernah mimpi lagi, anak buah saya yg pertama je takat nih..

AdanyaKauUntukku said...

Ana....mak bukan tak moh muncul dalam mimpi Ana..tapi dia tak moh tgk Ana nangis lagik...

sian kat mak Ana nanti kalau Ana menangis.......dia pasti akan muncul lepas ni kalau Ana tak nangis dah....dan tak sedih2...trust Me!!

Bulan said...

kak ila, terima kasih byk2 atas nasihat itu.. xdelah nanges beriye, kalau sorang-sorang jek.. mungkin salah saya jugak menerima terlalu cepat, sedih sorang2, diam, buat2 happy.. tapi insyaallah pelan2 akan berubah..