Wednesday, August 24, 2011

Saya Takde Baju Raya




Raya tahun lepas.. kekeke.. baju pun bukan baju raya, baju lama.. haihh.. apa masalah aku pon tak tau, dulu masa kecik-kecik aku dah biasa jahit baju dengan sorang makcik nih, makcik nih jahit baju kurung biasa je, tapi jenis jahit tangan okeh.. ko mampo?. Aku rasa selesa sangat-sangat sampai ler dah lepas sekolah, makcik tak amik tempahan dah.. huwaaaaaa..

Bermula dari situ ler, aku jadi tak tentu arah bila raya, beli beli memang tak best, tapi beli le gak, tempah pon tak best jua, haihh.. pastu sekarang nih aku rasa masalahnya memang punca dari aku kot, kemain salahkan tukang jahit, tapikan adik bos aku Aida kata akak nih Loyal Branding, kalau stick satu tuh tuuuu je..

Aku ada berpasang-pasang kain cotton yang tak berjahit lagi, aku tak tau nak jahit kat sape, kat mana, ada 1 kedai cina kat Ampang nih, aku soh buat baju aku longgar-longgar, kemain kabo tak lawa, nak gak ikot-ikot body, hoiiii!!! gaya badan aku tuh badan dia, aku tak suka le gitu..

Tahun nih pon takde jugak baju raya, suami suruh carik le jugak, malas le aku, feel tak mari, besederhana jah.. Lagipon memang tiap-tiap tahun aku macam nih, jadiknya tak le rasa sangat.. Takpelah makan masa kan nak sesuaikan dengan suasana baru, raya tanpa mak disisi.. tahun pertama lah nih..

Tahun ni tak dapat duit raya le aku dari mak macam selalu, gile nak mampos, aku kasik ke dia dia kasik ke aku balik mak aku tuh.. hahaha.. seperti biasa alasan dia, duit pencen abah kamu, kena kongsi-kongsi dengan anak cucu.. alahai.. aku harap sangat aku dapat jadi macam mak, tak mau kedekut-kedekut, bukan apa aku payah sikit, penyakit ganjil aku, sekali orang kedekut dengan aku, sampai ke sudah aku ingat, lalu aku pon aku berkira-kira dengan ko tak kira engkau tua atau muda.. buruk ek?. Haihh.. akan cuba berlaku baik dimasa-masa akan datang.. Aku nak waktu aku pergi nanti senang je macam mak, everything is going very smooth..

Aku tau ada diantara kawan-kawan yang baju raya berpasang-pasang, kuih bertingkat-tingkat, langsir raya, kusyen raya, bla bla bla takpe hari raya memang hari untuk bergembira, aku doakan korang semua happy ok..


5 comments:

wanita cantik terulung said...

aku baju raya ada 23 pasang...tu untuk pakai raya pertama je tu..raya kedua ketiga lain plak...

kuih raya toksah cakap..aku mmg ada sorang tukang masak untuk buat kuih sepanjang masa sepanjang syawal..biasala...keles kan?

eus said...

insyaALLAH... akak akan jumpe blk ape yg akak nk nnt... ehee.. hepi2 yer... (cozy)

Bulan said...

wahhh kemain kelesss wanita cantik terulung, meh sedekah sikit baju raya ke aku... kekeke

eus, terima kasih za.. za, pon harap hepi2 selalu, selamat hari raya za

Faizul said...

sebenarnya.
tetiap tahun bila raya, aku mesti nangis je pasal teringat tokwan aku.
tetiap tahun pun aku tak minat kalau raya datang. asyik kena berlakon happy je.

Bulan said...

saborlah kok pai ye, berlakon pon xpe, asal org kat keliling kita happy.. kita sedih kita kita jelah.. xpe kami semua ade..